AlbertSoft

Blog personal per apuntar coses, idees i tonteries. I protestar per tot...

Correu : albert.espin@gmail.com

domingo, agosto 07, 2011

Islandia 2011

Començarem a explicar com ha anat el viatge a Islandia, el passat mes de Juliol de 2011, del 5 al 15.

Si voleu veure fotos, cliqueu Aquí.

Ha estat un muntatge complicat. Les agències ofereixen un pack semi organitzat. Obliguen a fer la volta a la illa en 7 o 15 dies, amb uns preus una mica desorbitats. L'experiència ho demostra : surt millor quan un s'ho organitza.

A grans trets :

  • Vols : low cost, per Iceland Express. Vols directes sense escales, Barcelona-Reykjavik. Això sí, sortida a les 00:50 arribada 4 hores més tard, per sort 2 hores menys pel canvi horari ( vol 4 hores, però son 2 hores menys un cop arribes ). Arribem a les 05:00 d'aquí, les 03:00 d'allà. Això ens dona un coixí de dues hores per dormir.
  • Cotxe de lloguer : per la pròpia Iceland express, la meitat de preu que les clàssiques avis, europcar etc. Sense problema, encert total. La meitat és la meitat, no una mica més barat. Increïble.
  • Idioma : islandès, si el teniu fluixet, anglès sense problema i en el nostre cas, a més... castellà i català. Sí, la pera, varem trobar islandesos d'arrels catalanes o amb grans coneixements del català.
  • Moneda : ISK o corones islandeses. No les volgueu canviar abans de marxar de viatge : no les trobareu. Cal canviar-les allà directament, a qualsevol banc i sense comissió. Una meravella. El canvi, equival a la clàssica pesseta, per tant, si una amanida us costa 1.100 ISK, son 1.100 pessetes. Car ? Barat ? Millor passar a Euros... curiós, no ? Pensàvem que sería superfàcil la baralla amb els preus i resulta que ja tenim el xip dels euros i no sabem si és car o barat fins que passem a euros.
  • GPS : No hi ha mapes per Tomtom, com molt, per Garmin, però tampoc els he trobat a la web de Garmin. Solució : google maps. En el lloguer de cotxe pots afegir-hi el GPS ,a un preu que et surt més compte comprar-lo directament. Però per la xarxa de carreteres que té Islàndia, realment no val la pena. Per dins de Reykjavik sí, però per la resta, innecessari del tot.
  • El circuit : 3 nits Reykjavik, 2 nits zona Kirkjubaejarklastur, 2 nits a zona Egilstaddir, 2 nits a zona Akureyri, la última nit a Reykjavik. 2 hotels i 3 Guesthouses ( fantàstic ). Donem la volta a la illa en sentit contrari al rellotge. En total farem 4.000 kms en cotxe, per carreteres força solitàries, rectes i llargues. En alguna varem veure un cartell : "La propera benzinera és a 150kms"...

En el mapa, el recorregut va ser :


Bé, enganxo alguna foto per evitar tant rollo. Llacuna gelada de Jokursarlon, al sud de la Illa. Sense paraules...



Dimarts nit

Agafem avió, en primera fila. Qüestió de sort, anem amples i les 4 hores seran menys dures del que esperavem. Arribem i lloguem cotxe a la pròpia Iceland Express. Preus la meitat que europcar, avis etc. Ens toca un Nissan Note gris. Son les 03:30... Patacadeta fins hotel a RKV. Arribem i podem esmorzar. Dormim i esmorzem de nou.

Habitació ampla, duplex, nevera, tele ( ja veus... ) i molts metres quadrats. Vista correcta, sol de mitjanit. El sol es posa a l'horitzó de 00:00 a 03:00, després, sense haver-se amagat del tot, torna aixecar i les 05:00 fa un sol que ni a la platja un dissabte a les 12 del migdía... No fa gaire fred, estem a 12 graus aproximadament.

Les 12 de la nit, la finestra de l'habitació a RKV :


Dimecres

Visita a peu per la ciutat. Tenim l'hotel prop del carrer Laugavegur, una mena de passeig de gràcia a la Islandesa. Trobem la catedral en forma de volcà. Molt espectacular, repassem el carrer comercial, i arribem fins al port, on trobem una escultura en forma de vaixell. Caminem pel passeig maritim. Fa molt bon dia.



Passejant per Laugavegur, el Passeig de Gràcia de Reykjavik.


Indicacions al centre de Reykjavik.


Dijous.

De viatge, trobem un crater llac, parem i mirem. Com sempre, arribar, sortir de la carretera 20 metres i trobar-ho allà...

Més endavant cascades Hraunfossar i barnafoss.

Barnafoss


Hraunfossar



Buscant un lloc per dinar, trobem un camping fantàstic Borgarnes i Reinkhol, tenen plats combinats delicatessen total, dinem realment bé.


Tenien un local ple de discs de vinil i musica moderna decent, al costat riu i cascada, escultures de trolls. Molta tranquilitat, un entorn fantàstic. Foto d'un plat :


Sopa de nen :


Tarda de península Snaefelness, de lluny, volcà Snaefellsjokull ( "el volcà del Julio Verne" i el seu viatge al centre de la Terra ) :



Trobem 3 foques a Ytri tunga, passem per Olavsvik i de tornada per Hafnafjordur, Poblet viking una mica fluix.



Comprar de Super a Borgarnes, sopar en una zona de picnic del fiord de Hvalfjordur, en medio de la nada, amb un sol que peta. Molt bon dia. Tope aventura…


Divendres

Deixem hotel de RKV. Anem cap a Geysir i admirem els geiser ( del lloc li vé el nom ) i després cap a la cascada de Gulfoss. Brutal.


Gulfoss :







Baixem cap a la Ring Road i buscant desesperats un lloc per dinar, dinem hamburguers i fish arrebossat a un garito de carretera prop de Hella. Correcte. Semblava un refugi de muntanya, hi ha una colla de bombers o agents forestals amb un megacamió de rodes gegantines.


Per la tarda, cascada de Seljlandfoss, i ens començem a mullar, temps tapadot i plugim. Poble Skogar, cascada de Skogafoss ( brutal… ).

Seljlandfoss :


Skogafoss :

Entre la pluja i la pròpia cascada i l'aigua que esquitxava, vaig quedar ben mulladet...



Platja de Dyrholay, prop de Vik. Temps molt tapadot, per sort, la resta de dies seran espectaculars.



Atravessem Vik, Hella y arribem a Kirkjubarjarklaustur i a uns 17kms arribem al segón hotel, Nupar. Dinem a habitación i revisem planing. Habitació amb vistes a una mena de desert inmens de lava. La catifa de gespa era "postissa" per fer una mica de pati, la resta, lava i més lava.



Dissabte

Esmorzem de fàbula i anem a posar benzina i comprar de super Kirjubaerjarlaustur. Camí fins glaçera de Svinafellsjökull. Mot virguera, llac i gel flotant.




Seguim i anem a la llacuna gelada de Jökulsárlón. Dinem de picnic davant la llacuna, impagable. La vista més espectacular que hem vist en aquest viatge.



Acabant, anem a platja allà mateix i veiem blocs de gel a la sorra negra de la platja que venen de la glaçera. Estem a uns 11 graus. Passem de nou per la part més turística de Jökursárlón i veiem els cotxes anfibis carregats de guiris.






Per la tarda anem fins a Hofn, de tornada descobrim la llacuna de Breidarlon, maca però sense gel i al final d’una pista inacabable, i de nou a l’hotel. Sopem de menú, fantàstic. Clima molt decent, núvols espectaculars.


Diumenge

Anada cap a Egilstaddir, dinem a Jupivogur, a una mena d’hamburgueseria, evidentment hamburguer, patates i aigua. Arribem al guesthouse, sembla un seminari pero mot net i agradable. El paio ens diu que ha erupcionat el volcà Hegla i que per Vik ( ja ho haviem passat ) la carretera es va inundar al desfer-se part de glacera i la carretera està tallada per tres setmanes... Lo nostre és tenir sort.

Port de Djupivogur :


Veiem Puffins ( frailerets ) a Bakagerdi, fred brutal, se’m gelen les mans fent fotos, illot Hafnaholmi, al port vell, 6 graus, molt fred pel vent.




Veiem museu-casa amb teulada de turba.


Dilluns

Anem a mirar foques a Husey, de lluny una dotzena. Dificil passar riu, em mullo pantalons en l'intent.


Busquem aternativa, però massa carretera i molta pols. Girem cua. Dinem car però bò a Egilstaddir, pasta, a un restaurant força pijillo i car, clar. Costa trobar lloc per dinar. Tarda per pas de muntanya amb neu i llacs gelats, brutal.


Arribem a fiord amb poble molt cuco, a Seydisjordur, on arriben Ferries de Suècia. Comprem mitjons pels nanos i prenem el sol al parc del poble. Una tarda de clima fantàstic. Pel camí cascades varies i molta neu i gel. Sopar al guesthouse estil seminari, abans d'arribar a Egilstaddir.



Dimarts

Anem cap a Akureyri, a l’altre guesthouse. Ens desviem cap a la cascada més alta de l'illa, la Dettifoss :


És la cascada amb més cabdal d'Europa. Té una alçada de 72 metres i desprèn un núvol d'humitat que es veu a uns quants kilòmetres de distància.


Passem per Hverir, fumaroles i fang bullent, molt impressionant. Sol que peta. Anem a Krafla, però no entrem per la gran turistada i ser un camp de lava com Lanzarote ( i tenir gana, no ens enganyem... ). Només baixar del cotxe a Hverir, una forta olor a ous podrits ( pel sofre ) ens envolta.



Passem per llac Myvatn, dinem a un cafè molt molón, uns superbocates complexos amb amanides i un pastís de cireres fabulós. Vistes al llac. Sol que peta.



Anem fent via, passem per Dimmuborgir, la ciutat de lava. Arribem al Guesthouse de Deflastadir. Habitació enorme, molt net i polit. Fem una volta per Akureyri a comprar 4 souvenirs i visitar el centre més comercial. Vistes el fiord mot virgueres. Fotos amb estatues trolls.



Dimecres

Anada cap a Husavik, enlloc de Olafsjordur a mirar balenes. Trobem a una parella de Tarragona que fan 15 dies i el volcà els ha axafat la guitarra una mica. Agafem el vaixell i fem excursió de 3 hores. Veiem ( de lluny ) una orca i un parell de balenes blaves. Un fred que pela, anoraks, jerseis, guants, bufs… A la tornada ens donen xocolata calenta i una pasteta deliciosa que fa entrar en calor. Dinem molt bé un restaurantet del port ( pasta, pizza i brandada de bacallà amb pà torrat, de fàbula ).





Anem al festival medieval de Gasir però no veiem res ja que no estan de festival. Ens creuem amb una tropa a cavall. Fem una volta turística per les afores d’Akureiry i anem a sopar al guesthouse.


Dijous

Pozas de Grettislaub, de pago i aigua tèbia, massa fred. Declinem bany. Coneixem noia islandesa que parla castellà i català. Per la carretera passem per un cementiri molt islandès i un poblet de cases de teulada de turba.



Passem per Blonduos, església en forma de crater. Dinem a restaurant molt decent, la cambrera para castellà, al setembre anava a boda a Madrid i també a treballar de au-pair 5 mesos. Conexía l'idioma per haver estat uns mesos a Nicaragua.

Anem aveure el rinoceront de pedra ( Hvitserkur ), impressionant, una pedrota de curiosa forma. Més endavant busquem foques a Hmvastangui, molt fred i vent terrible.



Anem a RKVK ( deixo de conduir una estona i condueix la Paquita ), ens perdem i després de preguntar 3 cops, arribem a l'hotel Kriunes. Anavem seguint el google maps i resulta que ens feia sortir per una sortida de l'autopista... que no existía. Ja la podiem buscar... Al final, preguntant varem arribar. Per sopar anem a RKVK a un restaurant amb el cambrer que parla català i que havia estat 30 anys a catalunya. Sopem de conya un steak, una fajita i 2 pizzes molt bones. El paio molt agradable.


El restaurant del cambrer islandocatalà.

Camí de tornada cap a RKVK.


Divendres

Deixem Hotel Kriunes i passem per un centre comercial de la carretera i comprem alguns regals per la familia i nosaltres. Canviem corones per euros i enfilem cap a Blue Lagoon. Entrem i mirem, no ens banyem per cansament i poc temps, per lo que costa l’entrada ( 30 eur adults, nens free ). Dinem peix i pizzes a Grindavik, molt correcte. Anem a aeroport. En total hem fet quasi 4.000 km donant la volta a la illa.


Hi tornarem ? Sense cap mena de dubte. Però en plan encara més aventurer. La zona central dóna per molt i quasi no hem vist res. Cal 4x4 i més excursions organitzades, però val la pena.

10 dies com hem fet, està bé, però 15 dies sería lo ideal.

Us ho recomano, ha estat un viatge fantàstic.